Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Bitki w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Delikatne i kruche bitki w sosie własnym są idealnym dodatkiem do wszystkiego. Jak dla mnie najlepiej smakują z ziemniakami. Jedna mała bitka z sosem to tylko 125kcal, 20,5g białka, 3,5g węglowodanów i 4g tłuszczy.

Bitki w sosie własnym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bitki w sosie własnym

 

Sposób przygotowania:

Bitki w sosie własnym

KROK 1

Bitki w sosie własnym
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania bitek w sosie.

Przygotować wszystkie składniki. Cebulę drobno posiekać. Mięso obtoczyć w mące.

KROK 2

Bitki w sosie własnym
Wodę powoli podgrzewam, w tym czasie przechodzę do następnego kroku.

0,5l wody zagotować z liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i papryką.

KROK 3

Bitki w sosie własnym
Mięso wkładam na bardzo rozgrzaną patelnie z odrobiną tłuszczu.

Na patelni smażę obtoczone w mące bitki po 1 minucie na każdej stronie.

KROK 4

Bitki w sosie własnym
Bitki duszę na wolnym ogniu.

Bitki wsadzić do ugotowanego wywaru i dusić pod przykryciem 5minut.

KROK 5

Bitki w sosie własnym
W razie konieczności dodać na odrobinę tłuszczu na patelnie.

Na patelni po mięsku podsmażyć na rumiano cebulę.

KROK 6

Bitki w sosie własnym
Bitki zacząć podlewać wodą, kiedy połowa obecnej się zredukuje.

Cebulę dodać do bitek i sosu i całość dusić 30-40minut. Bitki delikatnie mieszać w trakcie duszenia i podlewać delikatnie wodą.

KROK 7

Bitki w sosie własnym
Gotowe danie :)

Mięso delikatnie wyjąć na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)


Tagi:

mięsa dania