VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Bitki po staropolsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ten smak zapamiętam na zawsze… Proste i tradycyjne mięso uduszone w bulionie wołowym z cebulką… Kilka składników i mamy rewelacyjny rodzinny obiad…

Bitki po staropolsku

Składniki:

Bitki po staropolsku

 

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • sól
  • pieprz
  • koperek do posypania

Sposób przygotowania:

Bitki po staropolsku
Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą. Każdy płat dokładnie przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w mące, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła. Zdejmujemy w patelni.

Cebule kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobine oleju, szklimy cebulę. Gdy jest już miękka przekładamy na nią mięso i podlewamy bulionem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu (około 40 minut).

Gdy płyn wyparuje w razie potrzeby możemy podlewać mięso.

Natomiast gdy zrobi się nam za dużo sosu, możemy go zagęścić zawiesiną z mąki (mięso przed wyjmujemy).

Tagi:

schab