Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa z kalafiorem i mięsem drobiowym
Ryż i kalafior wkładamy do wody i gotujemy. Ryż według instrukcji na opakowaniu, a kalafior al dente. Ugotowany ryż wyjmujemy z woreczka i wkładamy do miski. Groszek z marchewką przelewamy na cedzak i odsączamy, dokładamy ugotowany kalafior.
Czosnek obierany i kroimy na drobno. Umyte mięso kroimy w kosteczkę i posypujemy przyprawą. Na rozgrzanym oleju przesmażamy czosnek, mięso i dokładamy do miski z ryżem. Dodajemy marchewkę z groszkiem, doprawiamy do smaku i mieszamy. Przekładany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy kalafior. Mieszany jajka ze śmietanką i przelewamy na zapiekankę. Posypujemy przyprawami i starym serem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Czosnek obierany i kroimy na drobno. Umyte mięso kroimy w kosteczkę i posypujemy przyprawą. Na rozgrzanym oleju przesmażamy czosnek, mięso i dokładamy do miski z ryżem. Dodajemy marchewkę z groszkiem, doprawiamy do smaku i mieszamy. Przekładany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy kalafior. Mieszany jajka ze śmietanką i przelewamy na zapiekankę. Posypujemy przyprawami i starym serem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.