Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Bitki wołowe z żurawinami i z jałowcem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dużo białka, żelaza i flawonoidów

Bitki wołowe z żurawinami i z jałowcem

Składniki:

Bitki wołowe z żurawinami i z jałowcem

 

  • 4 dobrze zbite bitki z chudego mięsa wołowego (4x 100 g)
  • 1 łyżka kandyzowanych żurawin (15 g)
  • Kilka rozgniecionych owoców jałowca
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe z żurawinami i z jałowcem

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podduś bitki po 2-3 minuty z każdej strony. Lekko posól, dodaj żurawiny i jałowiec, podlej niewielką ilością wody i duś aż bitki będą miękkie. W razie potrzeby uzupełniaj wyparowaną wodę.


  227 kcal/1 porcję.


Zobacz również zalecenia dietetyczne dla osób z cukrzycą.

Tagi:

mięso