Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem i suszoną żurawiną
1. Rozczyn:
Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
2. Ciasto:
Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy utarte jajka z cukrem, rozczyn i roztopione masło lub margarynę, zagniatamy ciasto, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
3. Nadzienie:
Do sera dodajemy oba cukry, jajko i budynie w proszku, dokładnie mieszamy.
4. Formowanie drożdżówek:
Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w kwadraty lub prostokąty, nakładamy po porcji sera, posypujemy suszoną żurawiną i zlepiamy dwa brzegi.
5. Pieczenie:
Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być on dłuższy lub krótszy.
6. Podanie:
Upieczone drożdżówki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 3 blaszki drożdżówek.
Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
2. Ciasto:
Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy utarte jajka z cukrem, rozczyn i roztopione masło lub margarynę, zagniatamy ciasto, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
3. Nadzienie:
Do sera dodajemy oba cukry, jajko i budynie w proszku, dokładnie mieszamy.
4. Formowanie drożdżówek:
Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w kwadraty lub prostokąty, nakładamy po porcji sera, posypujemy suszoną żurawiną i zlepiamy dwa brzegi.
5. Pieczenie:
Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być on dłuższy lub krótszy.
6. Podanie:
Upieczone drożdżówki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 3 blaszki drożdżówek.
robaczek
Babeczka35
Dokładnie tak i na podwieczorek :)