Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżówki z serem i suszoną żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i mięciutkie z dużą ilością suszonej żurawiny. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Prosta recepturą więc udadzą się każdemu.

Drożdżówki z serem i suszoną żurawiną

Składniki:

Drożdżówki z serem i suszoną żurawiną

Rozczyn:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ewentualnie ciepłe mleko
  • 5 dag masła lub margaryny

Nadzienie:

  • 50 dag sera na sernik (u mnie z wiadereczka)
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem i suszoną żurawiną
1. Rozczyn:

Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.

2. Ciasto:

Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy utarte jajka z cukrem, rozczyn i roztopione masło lub margarynę, zagniatamy ciasto, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.

3. Nadzienie:

Do sera dodajemy oba cukry, jajko i budynie w proszku, dokładnie mieszamy.

4. Formowanie drożdżówek:

Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w kwadraty lub prostokąty, nakładamy po porcji sera, posypujemy suszoną żurawiną i zlepiamy dwa brzegi.

5. Pieczenie:

Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być on dłuższy lub krótszy.

6. Podanie:

Upieczone drożdżówki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 3 blaszki drożdżówek.