eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1774]

Keczupowe bitki Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszne bitki z karkówki wieprzowej marynowane w keczupie,obsmażone i duszone do miękkości. Rozpływają się w ustach.

Keczupowe bitki Eli

Składniki:

Keczupowe bitki Eli

mięso

  • 60 dkg karkówki wieprzowej

bejca

  • 1 szklanka keczupu
  • 1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Keczupowe bitki Eli

przygotowanie mięsa

Keczupowe bitki Eli
Karkówkę podzielić na trzy płaty i rozbić tłuczkiem.

Mięso przekroić na trzy plastry.Płaty mięsa rozbić tłuczkiem do mięsa.

przygotowanie mięsa cd

Keczupowe bitki Eli
Zamarynowane płaty karkówki oczyścić z bejcy.

Połączyć keczup,przyprawę do grilla,czosnek granulowany,sól,pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.

Bejcą zalać mięso,przykryć pojemnik i włożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie oczyścić z bejcy.

przygotowanie cebuli i czosnku

Keczupowe bitki Eli
Obraną cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule i czosnek orać z łupinek. Cebule pokroić w drobną kostkę,czosnek przecisnąć przez praskę.

przygotowanie mięsa cd

Keczupowe bitki Eli
Zabejcowane płaty mięsa panierować w mące.

Na talerz wysypać mąkę. Osączone z bejcy bitki panierować w mące.

przygotowanie mięsa cd

Keczupowe bitki Eli
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso,dodać pozostałe składniki, podlać i dusić do miękkości.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć bitki z obu stron. Dodać cebulę,czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać paprykę słodką,bejcę.podlać wodą i dusić do miękkości.

Mięso wyjąć. Pozostałą mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować. Ja podałam bitki z ziemniakami i i buraczkami. Smacznego!


Tagi:

obiad danie