Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zapiekanka makaronowo - rybna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na naszym stole króluje ostatnio sos pomidorowo - szpinakowy uwielbiany przez mojego synka. Tym razem występuje on w postaci dodatku do zapiekanki makaronowo - rybnej.

Zapiekanka makaronowo - rybna

Składniki:

Zapiekanka makaronowo - rybna

 

  • 300 g makaronu - u mnie kolorowe kokardki
  • ok. 300 g dorsza (filet)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowo - rybna

ETAP 1:

Zapiekanka makaronowo - rybna
Przygotowujemy sos pomidorowo - szpinakowy

Czosnek kroimy drobniutko.
Szpinak myjemy i osuszamy, smażymy na oliwie wraz z czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz, passatę pomidorową, śmietanę i podgrzewamy kilka minut.

ETAP 2:

Zapiekanka makaronowo - rybna
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy.

Makaron układamy na dnie natłuszczonego naczynia do pieczenia.

ETAP 3:

Zapiekanka makaronowo - rybna
Dorsza kroimy na kawałki i układamy na makaronie

Dorsza kroimy na kawałki, solimy z obu stron i układamy na makaronie.

ETAP 4:

Zapiekanka makaronowo - rybna
Makaron układamy na dnie naczynia do pieczenia, wykładamy dorsza i sos

Na makaronie i rybie rozsmarowujemy sos.
Danie pieczemy w 200 st. C przez 20-25 minut.