Bitki z karkówki z cukinią i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukinia i marchewka to jedno z naszych ulubionych połączeń, a że do mięsa takie połączenie pasuje, to warto przygotować taki właśnie obiad.

Bitki z karkówki z cukinią i marchewką

Składniki:

Bitki z karkówki z cukinią i marchewką

 

  • 5 plastrów karkówki bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Bitki z karkówki z cukinią i marchewką
Lekko rozbite mięso z karkówki przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu.

Do podsmażonego mięsa wlewamy wodę i dodajemy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Przykrywamy i dusimy ok. 15-20 minut na średnim ogniu.

Cukinię kroimy w dużą kostkę i po czasie duszenia dodajemy do mięsa. Ponownie dusimy, do czasu, aż cukinia będzie miękka.

Sos przyprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek. 

Tagi:

mięso danie