Sposób przygotowania:
Bitki Eli z sokiem z kiszonej kapustyprzygotowanie składników
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Przygotować przyprawę do mielonego i słodką paprykę.
przygotowanie składników cd
Odmierzyć 120 ml soku z kiszonej kapusty.
przygotowanie bitek
Płaty mięsa rozbić tłuczkiem. Oprószyć mięso solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
przygotowanie bitek cd
Przyprawione bitki obtoczyć mąką pszenną.
przygotowanie bitek cd
W głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć bitki z obu stron.
przygotowanie bitek cd
Do bitek dodać cebulę, czosnek, przyprawę i paprykę. Całość razem chwilę smażyć.
przygotowanie bitek cd
Do mięsa wlać sok z kapusty i podlać wodą. Dusić aż bitki będą miękkie. Co jakiś czas podlewać wodą, żeby mięso się nie przypaliło. Gotowe bitki wyjąć na półmisek. Powstały sos zmiksować.
Smacznego!
Ja podałam bitki z kluskami śląskimi i zasmażaną kiszoną kapustą.
gusia1000