eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Bitki Eli z sokiem z kiszonej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam bitki z karkówki wieprzowej.Dodałam do duszenia sok z kiszonej kapusty. Mięso było tak mięciutkie, że rozpływało się w ustach.

Bitki Eli z sokiem z kiszonej kapusty

Składniki:

Bitki Eli z sokiem z kiszonej kapusty

bitki

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Bitki Eli z sokiem z kiszonej kapusty

przygotowanie składników

Bitki Eli z sokiem z kiszonej kapusty
Obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Bitki Eli z sokiem z kiszonej kapusty
Na talerzyk wsypać słodką paprykę i przyprawę.

Przygotować przyprawę do mielonego i słodką paprykę.

przygotowanie składników cd

Bitki Eli z sokiem z kiszonej kapusty
Przygotować 120 ml soku z kiszonej kapusty.

Odmierzyć 120 ml soku z kiszonej kapusty.

przygotowanie bitek

Bitki Eli z sokiem z kiszonej kapusty
Rozbite mięso oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem.

Płaty mięsa rozbić tłuczkiem. Oprószyć mięso solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

przygotowanie bitek cd

Bitki Eli z sokiem z kiszonej kapusty

Przyprawione bitki obtoczyć mąką pszenną.

przygotowanie bitek cd

Bitki Eli z sokiem z kiszonej kapusty

W głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć bitki z obu stron.

przygotowanie bitek cd

Bitki Eli z sokiem z kiszonej kapusty

Do bitek dodać cebulę, czosnek, przyprawę i paprykę. Całość razem chwilę smażyć.

przygotowanie bitek cd

Bitki Eli z sokiem z kiszonej kapusty

Do mięsa wlać sok z kapusty i podlać wodą. Dusić aż bitki będą miękkie. Co jakiś czas podlewać wodą, żeby mięso się nie przypaliło. Gotowe bitki wyjąć na półmisek. Powstały sos zmiksować.

Smacznego!

Ja podałam bitki z kluskami śląskimi i zasmażaną kiszoną kapustą.