Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Bitki z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne bitki z suszonymi grzybami- idealne na obiad dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.

Bitki z suszonymi grzybami

Składniki:

Bitki z suszonymi grzybami

 

  • ½ kg karkówki bez kości,
  • 1 cebula,
  • 30g suszonych grzybów leśnych,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 szklanki wody,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1,5 łyżki śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Bitki z suszonymi grzybami
1. Karkówkę kroję w grubsze plastry. Rozbijam tłuczkiem. Mięso oprószam z dwóch stron mąką. Cebulę obieram i kroję w kostkę.

2. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Następnie mięso zalewam wodą. Dodaję grzyby suszone, paprykę mieloną oraz odrobinę soli i pieprzu. Wszystko razem duszę do momentu, aż mięso będzie miękkie.

3. Śmietanę mieszam razem z odrobiną wywaru spod mięsa. Dodaję do bitek. Mięso duszę jeszcze około 5 minut. Bitki podaję z kluskami śląskimi i sałatką.