LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Bitki z szynki z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świetny pomysł na świąteczny obiad.

Bitki z szynki z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki z szynki z cukinią

 

  • szynka wieprzowa
  • cebula
  • cukinia
  • przyprawa gyros (Kota`nyi)
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Bitki z szynki z cukinią
Mąkę połączyc z solą, pieprzem i łyżką przyprawy gyros. Szynkę pokroic na sznycle. Lekko rozbic. Posolic. Panierowac w mące i smażyc na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Przełożyc do rondla. Cebulę pokroic w piórka, zeszklic i przykryc nią sznycle. Posypac resztą przyprawy. Obłożyc wianuszkiem z cukinii pokrojonej w cienkie plastry. Podlac wodą, by zakryc bitki. Przykryc i dusic przez 50 minut. Dwie łyżki mąki dokładnie rozrobic z wodą i zagęścic sos. Dusic jeszcze przez 10 minut. Podawac z makaronem lub ziemniakami.
Bitki z szynki z cukinią
Szynka wieprzowa pokrojona na 1-cm sznycle.
Bitki z szynki z cukinią
Panierowanie bitków w mącznej mieszance.
Bitki z szynki z cukinią
Usmażone na złoto bitki przełożone do rondla.
Bitki z szynki z cukinią
Duszenie bitków z szynki z cebulą i cukiną.