Sposób przygotowania:
Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)Śledzie:
![Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.) Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bitkikotlety-ze-sledzia-wg-przepisu-z-1904-r-453421.jpg)
Śledzie w oleju należy pokroić w drobną kostkę, a solone uprzednio wymoczyć.
Cebula:
![Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.) Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bitkikotlety-ze-sledzia-wg-przepisu-z-1904-r-453422.jpg)
Cebulę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Bułka:
![Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.) Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bitkikotlety-ze-sledzia-wg-przepisu-z-1904-r-453423.jpg)
Bułkę namoczyć i odcisnąć z mleka.
Masa:
![Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.) Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bitkikotlety-ze-sledzia-wg-przepisu-z-1904-r-453424.jpg)
Wszystkie składniki wmieszać i doprawić za pomocą pieprzu.
Formowanie i panierowanie:
![Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.) Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bitkikotlety-ze-sledzia-wg-przepisu-z-1904-r-453425.jpg)
Z masy należy uformować okrągłe kotlety, a następnie każdego z nich obtoczyć w mące i kolejno w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
Smażenie:
![Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.) Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bitkikotlety-ze-sledzia-wg-przepisu-z-1904-r-453426.jpg)
Kotlety należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu - z obu stron do momentu zarumienienia się.
gusia1000