Sposób przygotowania:
,,Popielcowe,, placki ze śledziem
Przygotować sos .Wymieszać majonez ze śmietaną i koncentratem( lub barszczem w proszku )- ma być różowy i kwaskowaty. Następnie utrzeć go z białym serem tak by stanowił gęstą pastę .Pokroić w cienkie paseczki sałatę i połowę jej wymieszać z serową pastą ( by była przy jedzeniu chrupiąca ). Śledzia pokroić w cienkie paseczki długości ok. 3 cm i grubości 0,5 cm . Placki ziemniaczane przygotować normalnie - zmiksowane w Rozdrabniaczu ziemniaki ułożyć na gazie na sitku by masa odciekła . Dodać mąkę , szczyptę soli i jajko. Wyrobioną dobrze masę ( jest luźna ) - smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.* Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu - niech trochę ostygną. Placki podawać kładąc na każdym trochę pasty serowej ( posypać ja już na placku odrobina sałaty).Na każdy placek położyć 2 paski śledzia , posypać porem , udekorować korniszonem. *Lepiej gdyby były to marynowane buraczki pokrojone w bardzo cienkie słupki ** Ziemniaki ucieram bezpośrednio przed smażeniem bo bardzo nie lubię jak mi stojąc utleniają sie i robią się sine - a tak placki są złociste .
zewa