SUPERPRZEPIS

,,Popielcowe,, placki ze śledziem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4
,,Popielcowe,, placki ze śledziem Więcej zdjęć (5)

Kilka razy robiłam już placki ziemniaczane ze śledziem.

Składniki:

,,Popielcowe,, placki ze śledziem

 

  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 płaty śledzia w oleju ( Matiasy w oleju )
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • biały ser ( ilość zależy od jego twardości)
  • sól
  • łyżeczka koncentratu buraczanego lub barszczu czerwonego w proszku
  • garść czerwonej sałaty radicchio
  • 3 łyżki pokrojonego w cienkie paski pora
  • małe korniszonki do dekoracji
  • olej do smażenia ( ja używam słonecznikowy lub z pestek winogron bo rzepakowego nie lubię

 

Sposób przygotowania:

,,Popielcowe,, placki ze śledziem
Przygotować sos .Wymieszać majonez ze śmietaną i koncentratem( lub barszczem w proszku )- ma być różowy i kwaskowaty. Następnie utrzeć go z białym serem tak by stanowił gęstą pastę .Pokroić w cienkie paseczki sałatę i połowę jej wymieszać z serową pastą ( by była przy jedzeniu chrupiąca ). Śledzia pokroić w cienkie paseczki długości ok. 3 cm i grubości 0,5 cm . Placki ziemniaczane przygotować normalnie - zmiksowane w Rozdrabniaczu ziemniaki ułożyć na gazie na sitku by masa odciekła . Dodać mąkę , szczyptę soli i jajko. Wyrobioną dobrze masę ( jest luźna ) - smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.* Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu - niech trochę ostygną. Placki podawać kładąc na każdym trochę pasty serowej ( posypać ja już na placku odrobina sałaty).Na każdy placek położyć 2 paski śledzia , posypać porem , udekorować korniszonem. *Lepiej gdyby były to marynowane buraczki pokrojone w bardzo cienkie słupki ** Ziemniaki ucieram bezpośrednio przed smażeniem bo bardzo nie lubię jak mi stojąc utleniają sie i robią się sine - a tak placki są złociste .
,,Popielcowe,, placki ze śledziem
Utarte i odciśniete ziemniaki zmieszać z mąka i jajkiem
,,Popielcowe,, placki ze śledziem
Przygotować pastę twarogową z majonezem i sałatą radicchio
,,Popielcowe,, placki ze śledziem
Śledzia odsączyc z oleju o pokroic na paseczki
,,Popielcowe,, placki ze śledziem
Usmażyc rumiane placki na gorącym oleju ( z obu stron)