Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Black tiger w białym Martini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krewetki tygrysie (Black Tiger) połączone z białym wermutem moim zdaniem to duet doskonały. Proponuję spróbować wszystkim wielbicielom krewetek.

Black tiger w białym Martini

Składniki:

Black tiger w białym Martini

 

  • 25 dag świeżych obranych dużych krewetek
  • 50 ml Martini bianco, albo exrtra dry
  • limonka
  • chili
  • łyżeczka miodu
  • łyżka masła
  • pęczek koperku

 

Sposób przygotowania:

Black tiger w białym Martini
Obrane krewetki, wkładamy do szklanej miski. Limonkę parzymy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok - dodajemy je do miski z krewetkami. Łodygi koperku drobno siekamy i też dajemy do krewetek. Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki. Dajemy miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy, tak by marynata dokładnie pokryła krewetki. Marynujemy około 15 minut. Masło topimy na patelni, wrzucamy krewetki i zalewamy Martini. Dusimy kilka minut, aż sos się zredukuje. Podajemy z grzankami lub ulubionym świeżym pieczywem. Jeśli podajemy jako danie obiadowe proponuję z ryżem lub makaronem.

Tagi:

krewetki