luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Kaczka z pomarańczą w sosie warzywno-porzeczkowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kaczka pieczona z pomarańczą i skórką, które wypełniały tuszkę od środka, do tego sos warzywny z galaretką porzeczkową i ziemniaki pieczone tymiankiem. Po prostu niebo w gębie.

Kaczka z pomarańczą w sosie warzywno-porzeczkowym

Składniki:

Kaczka z pomarańczą w sosie warzywno-porzeczkowym

Składniki:

Sposób przygotowania:

Kaczka z pomarańczą w sosie warzywno-porzeczkowym

Wykonanie:

Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję Ramą smaż jak szef kuchni,

ETAP 2:

Kaczka z pomarańczą w sosie warzywno-porzeczkowym
Kaczkę nadziewam kawałkami pomarańczy oraz skórką pomarańczową

do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2:30-3 godzin.

ETAP 3:

Kaczka z pomarańczą w sosie warzywno-porzeczkowym
Warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu

Po godzinie pieczenia, gdy kaczka się lekko zrumieni podlewam ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym sosem.
Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą.

ETAP 4:

Kaczka z pomarańczą w sosie warzywno-porzeczkowym
Z cukru, wody, soku pomarańczowego i galaretki porzeczkowej robię sos

Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu.
Cukier z wodą karmelizuję na patelni, dodaję sok z pozostałej pomarańczy, oraz galaretkę z czarnych porzeczek. W razie konieczności podlewam 100 ml wody. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował, wsypuję mąkę i mieszam rózgą, aż nieco zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.

ETAP 5:

Kaczka z pomarańczą w sosie warzywno-porzeczkowym
Sos z pieczenia z warzywami najpierw blenduję, a następnie przecieram przez sito

Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek, sos z pieczenia z warzywami zlewam i blenduję, dodatkowo przecieram przez sito i łączę z sosem z galaretką. Wszystko razem mieszam ze sobą.

ETAP 6:

Kaczka z pomarańczą w sosie warzywno-porzeczkowym
Gotową kaczkę przekładam na półmisek, układam pieczone ziemniaki i delikatnie polewam sosem

Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, osuszam, kroję, wzdłuż, na ćwiartki, układam na blasze posmarowanej oliwą, posypuję solą, pieprzem i tymiankiem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C, aż się zrumienią
Upieczone układam dookoła kaczki, całość lekko polewam sosem, którego resztę przelewam do sosjerki i podaję osobno.