Sposób przygotowania:
Kaczka z pomarańczą w sosie warzywno-porzeczkowymWykonanie:
Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję Ramą smaż jak szef kuchni,
ETAP 2:
do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2:30-3 godzin.
ETAP 3:
Po godzinie pieczenia, gdy kaczka się lekko zrumieni podlewam ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym sosem.
Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą.
ETAP 4:
Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu.
Cukier z wodą karmelizuję na patelni, dodaję sok z pozostałej pomarańczy, oraz galaretkę z czarnych porzeczek. W razie konieczności podlewam 100 ml wody. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował, wsypuję mąkę i mieszam rózgą, aż nieco zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.
ETAP 5:
Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek, sos z pieczenia z warzywami zlewam i blenduję, dodatkowo przecieram przez sito i łączę z sosem z galaretką. Wszystko razem mieszam ze sobą.
ETAP 6:
Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, osuszam, kroję, wzdłuż, na ćwiartki, układam na blasze posmarowanej oliwą, posypuję solą, pieprzem i tymiankiem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C, aż się zrumienią
Upieczone układam dookoła kaczki, całość lekko polewam sosem, którego resztę przelewam do sosjerki i podaję osobno.