bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Bliny klasyczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny pomysł... Polecam.

Bliny klasyczne

Składniki:

Bliny klasyczne

 

Sposób przygotowania:

Bliny klasyczne
Rozczynić rano pół kilo pszennej mąki i ćwierć kilo gryczanej, zwanej blinową, przeszło pół ćwiartki wolnego mleka i drożdżami rozrobionymi w odrobinie mleka. Ciasto powinno być tak gęste jak na wafle. Gdyby było jeszcze za gęste, to dodać trochę mleka. Gdy się bardzo rozrośnie, znów je zamieszać. To mieszanie powtórzyć tyle razy, ile razy ciasto bardzo rośnie. Może to trwać nawet kilka godzin. Gdy już ma się smażyć bliny, wbić 4 żółtka, białka ubić na pianę, wymieszać z lekka razem i po 10 minutach zacząć smażyć na małych patelniach równej wielkości, smarując dobrze klarowanym masłem i lejąc po łyżce ciasta, aby się rozlało po całej patelce. Piec należy na równym ogniu, na bardzo rozgrzanej blasze lub na czerwonych węglach drzewnych, nigdy zaś na płomieniu czyli otwartej fajerce. Gdy się z jednej strony podpiecze, przewrócić nożem na drugą, zapiec i składać jeden na drugi na półmisku postawionym na parze. Patelki powinny być bardzo gorące, masła klarowanego nie należy żałować. Do blinów podaje się młode, rozpuszczone masło i kawior lub świeżą śmietanę.