Sposób przygotowania:
Bliny z mąki gryczanej
Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem, pozostawić aby pracowały. Do miski wsypać mąkę gryczaną i pszenną przesianą, sól, mleko i dodać wcześniej rozpuszczone masło i schodzone. Wymieszać łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Ciasto wyrośnięte ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nalewać chochlą lub łyżką i smażyć placuszki.
Smażyć na złoty kolor i odwracać na drugą stronę.
Można podawać z bitą śmietaną i owocami, lub na słono z łososiem wędzonym i warzywami.
Podawać ciepłe zaraz po przygotowaniu.
Ciasto wyrośnięte ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nalewać chochlą lub łyżką i smażyć placuszki.
Smażyć na złoty kolor i odwracać na drugą stronę.
Można podawać z bitą śmietaną i owocami, lub na słono z łososiem wędzonym i warzywami.
Podawać ciepłe zaraz po przygotowaniu.