jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Bliny z mąki gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie placki czyli bliny są bardzo smaczne. Można je podawać zarówno na słodko z owocami jak i na słono.

Bliny z mąki gryczanej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bliny z mąki gryczanej

 

Sposób przygotowania:

Bliny z mąki gryczanej
Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem, pozostawić aby pracowały. Do miski wsypać mąkę gryczaną i pszenną przesianą, sól, mleko i dodać wcześniej rozpuszczone masło i schodzone. Wymieszać łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.

Ciasto wyrośnięte ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nalewać chochlą lub łyżką i smażyć placuszki.

Smażyć na złoty kolor i odwracać na drugą stronę.

Można podawać z bitą śmietaną i owocami, lub na słono z łososiem wędzonym i warzywami.

Podawać ciepłe zaraz po przygotowaniu.
Bliny z mąki gryczanej
Smażyć nie musimy w dużej ilości oleju , a to jest duży plus