mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Bliny rosyjskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, puszyste bliny z kuchni rosyjskiej

Bliny rosyjskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bliny rosyjskie

 

Sposób przygotowania:

Bliny rosyjskie
Drożdże rozpuszczam w 100ml mleka, dodaje pozostałe składniki. Energicznie mieszam łyżką, bądź też mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (aby urosło). To ważne, ponieważ dzięki temu ciasto będzie puszyste.
Nagrzewam patelnię, wlewam odrobinkę oleju-bliny nie mają pływać w tłuszczu, należy dać tylko tyle, aby ciasto nie przywierało do patelni. Łyżką nalewam partie ciasta i smażę małe placuszki - rozmiaru spodka. Do czasu podania trzymam pod przykryciem.
Podaje z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą.
Bliny rosyjskie
Drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję pozostałe składniki
Bliny rosyjskie
Łyżką nalewam porcje ciasta i smażę małe placuszki
Bliny rosyjskie
Bliny przekładam na talerz, posypuję cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka