kasia15x

kasia15x

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Blok czekoladowy;]

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kiedyś to ja prosiłam mamę żeby zrobiła blok, a teraz już sama go robię.;P

Blok czekoladowy;]

Składniki:

Blok czekoladowy;]

 

  • 250g margaryny
  • 500g mleka w proszku (pełnego)
  • 125 ml mleka
  • 250g cukry
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 200g herbatników
  • 20g ryżu preparowanego

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy;]
Margarynę, mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować na małym ogniu często mieszając. Odstawić na chwilę aby przestygło. Pokruszyć herbatniki i wymieszać z ryżem. Następnie do przestudzonej masy wsypywać powoli mleko w proszku ucierając mikserem. Kiedy powstanie gładka, jednolita masa wsypać herbatniki z ryżem i wszystko dobrze wymieszać. Masę przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do lodówki i czekać z niecierpliwością aż blok stwardnieje. Smacznego.;]