Sposób przygotowania:
Blok czekoladowy
Podgrzać mleko (nie musi się zagotować), dodać pokrojone w kostki masło i rozpuścić. Dodać cukier i kakao - ciągle mieszać na małym ogniu do czasu aż cukier sie rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać stopniowo mleko w proszku cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Jeśli za szybko bedziesz dodawać mleko to masa może zrobić sie gęsta, także lepiej jest je dodawać małymi porcjami i rozmiksować. Jeślijednak zrobią się "grudy" to nie przejmować sie i miksować dalej. po chwili znikną i masa sie połączy. Wtedy wyłączyć mikser i dodać pokruszone herbatniki (nie rozkruszac zbyt drobno, kawałki mogą być duże). Mieszać drewnianą łyżką lub chochelką, bo zwykła łyżka możę nie wytrzymać.
Prostokątną foremke do babki wylożyć folią spożywczą, przełożyć do niej masę, odczekac aż przestygnie i włożyć do lodówki.
Po zastygnięciu blok bardzo łatwo się wyciąga z formy bo wystarczy tylko wyciągnąć go razem z folią, odkleić ją i kroić.na plastry.
Smacznego:)
Prostokątną foremke do babki wylożyć folią spożywczą, przełożyć do niej masę, odczekac aż przestygnie i włożyć do lodówki.
Po zastygnięciu blok bardzo łatwo się wyciąga z formy bo wystarczy tylko wyciągnąć go razem z folią, odkleić ją i kroić.na plastry.
Smacznego:)