Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i bananem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiane przez dorosłych i dzieci, pulchne, drożdżowe racuchy z owocami. Mogą być słodkim obiadem, podwieczorkiem lub kolacją.

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i bananem

Składniki:

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i bananem

 

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i bananem
Zaczyn:

Drożdże w kruszyć do miski, dodać sól, cukier oraz mąkę. Wlać mleko, wymieszać do połączenia się składników. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.

Ciasto:

Do dużej miski wsypać mąkę oraz cukier, wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Mikserem lub łyżką połączyć składniki do powstania gęstego ciasta. Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Dodatki:

Owoce umyć, obrać. Z jabłek usunąć gniazda nasienne, wraz z bananami pokroić w kostkę. Owoce dodać do ciasta, delikatnie przemieszać.

Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła, dużą łyżką nabierać porcję ciasta, smażyć rumiane racuchy z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.