Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Blok czekoladowy z maślanymi ciastkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sekretem doskonałego bloku czekoladowego jest dobrej jakości masło oraz ciemne , prawdziwe kakao.Dodatki możemy dobierać wg. smaku ja postawiłam na maślane ciasteczka w cukrze. Blok wyszedł pyszny , słodki , mocno czekoladowy.

Blok czekoladowy z maślanymi ciastkami

Składniki:

Blok czekoladowy z maślanymi ciastkami

 

  • 200g. masła 82%
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek prawdziwego kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 500g. mleka w proszku
  • 200 g. ciastek maślanych w cukrze

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy z maślanymi ciastkami
Ciastka umieścić w kielichu blendera , rozdrobnić na małe kawałki. ( można także pokroić nożem)

Mleko podgrzać , rozpuścić w nim masło oraz cukier.

Wsypać mleko w proszku oraz ciastka , mieszać ( najlepiej drewnianą łyżką ) do połączenia się składników i powstania gęstej , czekoladowej masy w której łyżka stanie dęba.

Masę wylać do keksówki o pojemności 1l lub innego dowolnego naczynia.

Pozostawić najlepiej na noc do schłodzenia.

Przed podaniem pokroić w grube plastry lub kostkę.