WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Blok czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosty do zrobienia i bardzo smaczny deser czekoladowy z mlekiem w proszku, z herbatnikami. Idealny dla dzieci i dorosłych.

Blok czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Blok czekoladowy

 

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 0,5 szkl. mleka 2%
  • 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 450 g mleka w proszku
  • 150 g herbatników

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy

ETAP 1:

Margarynę/masło, kakao, cukier i mleko umieścić w garnku i podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Mieszać żeby się dobrze połączyły i zagotować. Odstawić do przestygnięcia.

Do lekko ciepłej masy czekoladowej wsypać mleko w proszku i wymieszać łyżką lub zmiksować do połączenia i rozpuszczenia się mleka. Następnie wsypać połamane na małe kawałki herbatniki i wymieszać łyżką.

Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Blok wstawić do lodówki na minimum kilka godzin aby dobrze zastygł i stwardniał.

Kroić nożem na plastry.

Blok czekoladowy
Masa czekoladowa nałożona do foremki wyłożonej folią spożywczą
Blok czekoladowy
Masa czekoladowa wymieszana z połamanymi herbatnikami
Blok czekoladowy
Mleko w proszku wsypane do masy czekoladowej
Blok czekoladowy
Masło, mleko, cukier i kakao umieszczone w rondlu