WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 830]

Blok czekoladowy z herbatnikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Blok z mleka w proszku i kakao z dodatkiem pokruszonych herbatników. Można do niego dodać orzechy, bakalie i inne dodatki.

Blok czekoladowy z herbatnikami

Składniki:

Blok czekoladowy z herbatnikami

 

  • 250 g masła
  • 1 szkl cukru
  • 0,5 szkl wody
  • 50 dkg mleka w proszku
  • 6 łyżek kakao
  • 250 g herbatników
  • 1 szkl orzechów i bakalii

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy z herbatnikami
Masło rozpuszczamy z cukrem i wodą w garnku. Lekko przestudzamy. Wsypujemy przesiane z kakao mleko w proszku i bardzo energicznie mieszamy.

Dodajemy pokruszone na drobno herbatniki, orzechy lub bakalie. Podłużną blaszkę wykładamy folią spożywczą i wlewamy masę kakaową.

Gdy zupełnie wystygnie, wkładamy do lodówki, aż zupełnie stężeje i wtedy kroimy w plasterki.