donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Blok czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny blok czekoladowy z herbatnikami, oraz orzechami to idealny zimny deser wprost na wakacje! Smacznego!;)

Blok czekoladowy

Składniki:

Blok czekoladowy

 

  • 250 gram masła, lub margaryny
  • 0,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 500 gram mleka w proszku
  • 300 gram herbatników
  • 150 gram orzechów

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy

1.

Blok czekoladowy
Rozpuszczające się w rondelku masło

Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło, wszystko razem podgrzewam do rozpuszczenia masła, po rozpuszczeniu masła dodaję cukier i czekam aż dokładnie się rozpuści.

2.

Następnym etapem jest dodanie 6 łyżek kakao. Do rondelka z masłem, cukrem i wodą dodaję kakao, dokładnie mieszam. Odkładam, czekam aż masa się ostudzi. W między czasie rozkruszam na małe kawałki herbatniki.

3.

Do ostudzonej masy stopniowo dodaję mleko w proszku, wszystko razem miksuję.

4.

Blok czekoladowy
Dodaję herbatniki i orzecy, wszystko razem mieszam.

Do gotowej masy dodaję rozkruszone herbatniki i orzechy, wszystko dokładnie mieszam łyżką, ponieważ masa jest bardzo gęsta.

5.

Blok czekoladowy
Gotową masę przekładam do wyłożonej papierem blachy.

Gotową masę wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, ładnie rozsmarowuje, wkładam do lodówki do ochłodzenia- około 5 h.