nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybka w przygotowaniu słodkość bez konieczności używania piekarnika, deser przygotowuje się szybko, czeka się na niego nieco dłużej, bo musi się odpowiednio schłodzić i zesztywnieć.

Blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami
Do garnka przełożyć margarynę i dodać do niej kakao, cukry oraz dolać mleko. Wszystko podgrzewać na niedużym ogniu stale mieszając do momentu, aż margaryna się rozpuści i wszystkie składniki się połączą tworząc jednolitą kakaową masę, polewę. Zmniejszyć gaz i do podgrzanych składników dodać mleko w proszku. Dodane mleko dokładnie wymieszać najlepiej pomagając sobie trzepaczką, by nie było grudek. Zawartość garnka jeszcze jedynie przez chwilkę podgrzewać. Następnie zdjąć garnek z masą z ognia i dodać do niego pokruszone herbatniki, rozdrobnione orzechy włoskie i laskowe oraz rodzynki i płatki migdałowe. Wszystko wymieszać i przełożyć masę do pojemnika - ja wykorzystałam plastikowy pojemnik o pojemności 1 litra. Przełożoną do pojemnika masę wyrównać i odstawić do ostygnięcia. Przestygnięty blok przełożyć do lodówki i przechowywać go tam przez kilka godzin, aż blok zesztywnieje, zrobi się zwarty. Gotowy, odpowiednio schłodzony blok wygodnie się kroi i świetnie smakuje.
Blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami
Rozpuszczona margaryna podgrzana,połączona z mlekiem,kakao i cukrami.
Blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami
Mleko w proszku dodane do kakaowej masy,polewy.
Blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami
Herbatniki i bakalie dodane do kakaowej masy z mlekiem w proszku.
Blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami
Masa na blok przełożona do plastikowego pojemnika do ostygnięcia.