Sposób przygotowania:
Blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami
Do garnka przełożyć margarynę i dodać do niej kakao, cukry oraz dolać mleko. Wszystko podgrzewać na niedużym ogniu stale mieszając do momentu, aż margaryna się rozpuści i wszystkie składniki się połączą tworząc jednolitą kakaową masę, polewę. Zmniejszyć gaz i do podgrzanych składników dodać mleko w proszku. Dodane mleko dokładnie wymieszać najlepiej pomagając sobie trzepaczką, by nie było grudek. Zawartość garnka jeszcze jedynie przez chwilkę podgrzewać. Następnie zdjąć garnek z masą z ognia i dodać do niego pokruszone herbatniki, rozdrobnione orzechy włoskie i laskowe oraz rodzynki i płatki migdałowe. Wszystko wymieszać i przełożyć masę do pojemnika - ja wykorzystałam plastikowy pojemnik o pojemności 1 litra. Przełożoną do pojemnika masę wyrównać i odstawić do ostygnięcia. Przestygnięty blok przełożyć do lodówki i przechowywać go tam przez kilka godzin, aż blok zesztywnieje, zrobi się zwarty. Gotowy, odpowiednio schłodzony blok wygodnie się kroi i świetnie smakuje.