renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Blok czekoladowy z orzechami i biszkoptami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodki deser - blok czekoladowy z pysznymi rodzynkami i orzechami i dodatkiem biszkoptów. Smak dzieciństwa.

Blok czekoladowy z orzechami i biszkoptami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Blok czekoladowy z orzechami i biszkoptami

 

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 40 dag mleka w proszku
  • 10 dag biszkoptów
  • 5 łyżek kakao
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki wody
  • 10 dag orzechów
  • 5 dag rodzynek
  • kieliszek wódki

 

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy z orzechami i biszkoptami
Rodzynki zalewamy wódką, a orzechy prażymy na suchej patelni. Masło, wodę , cukier i cukier waniliowy ogrzewamy w garnku do rozpuszczenia i połączenia składników. Zestawić z gazu dodać mleko w proszku i kakao i wymieszać tak żeby nie było grudek. Dodać pokruszone biszkopty, orzechy i rodzynki, dobrze wymieszać i przełożyć do formy, schłodzić przez ok. 4 godziny. Podawać pokrojone na kawałki.

Blok czekoladowy z orzechami i biszkoptami
Masło z wodą i cukrami ogrzewać do momentu rozpuszczenia.
Blok czekoladowy z orzechami i biszkoptami
Następnie ciepłe jeszcze wymieszać z mlekiem w proszku i kakao.
Blok czekoladowy z orzechami i biszkoptami
Dodać pokruszone biszkopty, namoczone rodzynki i prażone orzechy.
Blok czekoladowy z orzechami i biszkoptami
Przełożyć do formy i schłodzić przez kilka godzin.

Tagi:

biszkopt