Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Blok z bakaliami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Blok to mój smak dzieciństwa. Przygotowuję go często, urozmaicając różnymi dodatkami. Cała rodzina się nim zajada.

Blok z bakaliami

Składniki:

Blok z bakaliami

 

  • 400 g mleka w proszku (odtłuszczonego)
  • 200 g mieszanki owoców kandyzowanych
  • 75 g herbatników
  • 50 g płatków migdałów
  • 20 g masła
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki rodzynek

Sposób przygotowania:

Blok z bakaliami

Przygotowanie masy:

Blok z bakaliami
Miksowanie składników potrzebnych do przygotowania bloku

Mleko zagotować. Dodać pokrojone na kawałki masło i ciągle mieszać, na wolnym ogniu aż się rozpuści.

Stopniowo, ciągle mieszając dodawać cukier, identycznie postąpić z kakao.

Masę zdjąć z ognia, lekko ostudzić. Przelać do miski i stopniowo, ciągle miksując wsypywać mleko w proszku.

Dodawanie pozostałych składników bloku:

Blok z bakaliami
Wszystkie składniki na blok należy dokładnie zagnieść

Dodać połamane na kawałki herbatniki, rodzynki, mieszankę owoców kandyzowanych i 30 g płatków migdałów.

Ugniatać ręcznie na zwartą masę, od czasu do czasu mocząc dłonie w zimnej wodzie, bo masa szybko twardnieje.

Wykańczanie bloku:

Blok z bakaliami
Masą na blok dokładnie wyłożyć keksówkę i posypać z wierzchu migdałami

Keksówkę o wymiarach 24x7 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć masę i dokładnie przygnieść, by się zwarła. Na wierzch wgnieść pozostałe migdały. Blok odłożyć na minimum dwie godziny do lodówki.