Sposób przygotowania:
Blok z bakaliamiPrzygotowanie masy:
Mleko zagotować. Dodać pokrojone na kawałki masło i ciągle mieszać, na wolnym ogniu aż się rozpuści.
Stopniowo, ciągle mieszając dodawać cukier, identycznie postąpić z kakao.
Masę zdjąć z ognia, lekko ostudzić. Przelać do miski i stopniowo, ciągle miksując wsypywać mleko w proszku.
Dodawanie pozostałych składników bloku:
Dodać połamane na kawałki herbatniki, rodzynki, mieszankę owoców kandyzowanych i 30 g płatków migdałów.
Ugniatać ręcznie na zwartą masę, od czasu do czasu mocząc dłonie w zimnej wodzie, bo masa szybko twardnieje.
Wykańczanie bloku:
Keksówkę o wymiarach 24x7 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć masę i dokładnie przygnieść, by się zwarła. Na wierzch wgnieść pozostałe migdały. Blok odłożyć na minimum dwie godziny do lodówki.
ewaeu
monikaT83