PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami Ani

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis dostałam od koleżanki Ani, która wie, że nie przepadam za pieczeniem ciast. Zamiast jabłek można użyć dowolnych owoców lub dżemu.

Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami Ani Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami Ani

 

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 duży jogurt
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 jabłka
  • kruszonka:
  • 60g masła
  • 60g cukru
  • 60g mąki

Sposób przygotowania:

Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami Ani
Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta. Mieszamy razem na gładką masę o konsystencji gęstego, lejącego się ciasta. Następnie przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy pokrojone w małe kawałki jabłka. Możemy dodatkowo posypać je cynamonem. Z masła, maki i cukru ugniatamy palcami kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 160st (termoobieg).
Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami Ani
Etap 1 Gładkie gęste ciasto z wszystkich składników.
Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami Ani
Etap 2 Na cieście układamy pokrojone jabłka.
Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami Ani
Etap 3 Całość posypujemy pyszną kruszonką.
Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami Ani
Etap 4 Pieczemy 60 minut w 160 stopniach.