gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Błyskawiczna babka jogurtowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, łatwa w przygotowaniu i szybka babka na bazie jogurtu. Jest bardzo delikatna, lekka i wilgotna. Z powodzeniem można ja upiec wcześniej gdyż długo zachowuje świeżość. Dodatkowo jak ktoś lubi można dodać do ciasta, rodzynki.

Błyskawiczna babka jogurtowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Błyskawiczna babka jogurtowa

 

 

  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Błyskawiczna babka jogurtowa
Ucieramy margarynę z cukrem, stopniowo dodajemy jajka i jogurt naturalny – dokładnie ucieramy. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia – ucieramy na jednolite ciasto. Ciasto przelewamy do posmarowanej formy na babkę, pieczemy 40 minut w temperaturze 180. Upieczoną posypujemy cukrem pudrem.
Błyskawiczna babka jogurtowa
Ucieramy margarynę z cukrem dodajemy jajka
Błyskawiczna babka jogurtowa
Następnie do ciasta dodajemy jogurt naturalny
Błyskawiczna babka jogurtowa
Ciasto wylewamy do wysmarowanej foremki babki
Błyskawiczna babka jogurtowa
Gotowa babka posypana cukrem i przekrojona w środku