aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Bób okraszony czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dzisiaj chciałam polecić urozmaiconą wersję gotowanego bobu poprzez dodanie czosnku przesmażonego na masełku. PALCE LIZAĆ :)

Bób okraszony czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bób okraszony czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Bób okraszony czosnkiem
Bób dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy sól. Stawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż bób będzie miękki i łatwo odchodził od skórki. Gdy bób jest już ugotowany, wówczas odcedzamy go i zostawiamy do ostygnięcia. Jeszcze letni bób oddzielamy od skórki. Przekładamy go do miseczki, a skórki wyrzucamy. W rondelku roztapiamy masło i wyciskamy do niego przez praskę obrane ząbki czosnku. Mieszamy i chwilkę razem przesmażamy. Tak roztopionym masełkiem z czosnkiem polewamy nasz bób i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Bób okraszony czosnkiem jest już gotowy do podania. Smacznego :)
Bób okraszony czosnkiem
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Bób okraszony czosnkiem
Ugotowany, odcedzony i ostygnięty bób oddzielamy od skórki.
Bób okraszony czosnkiem
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Bób okraszony czosnkiem
Powstałym

Tagi:

bób