Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Bób z makaronem i pieczarkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bób świetnie się komponuje z czosnkiem i pieczarkami.

Bób z makaronem i pieczarkami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bób z makaronem i pieczarkami.

 

  • 2 szklanki gotowanego grubego makaronu
  • szklanka ugotowanego bobu
  • 5 średnich pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz do smaku
  • łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Bób z makaronem i pieczarkami.
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta al dente. Bób płuczemy, zalewamy zimną wodą i jak zacznie się gotować solimy łyżką soli i gotujemy do miękkości. Ulej rozgrzewamy na patelni i smażymy na rumiano pieczarki pokrojone w plasterki. Ugotowany bób obieramy ze skórek i dodajemy do rumianych pieczarek, doprawiamy sola i pieprzem. Czosnek przegniatamy przez praskę dodajemy do składników na patelni. Szklankę makaronu dajemy prosto z garnka aby woda zwilżyła i odmoczyła patelnię. Resztę makaronu dajemy już odcedzonego. Mieszamy dokładnie, posypujemy natką i smacznego.
Bób z makaronem i pieczarkami.
Pieczarki kroimy w plastry i wykładamy na rozgrzany olej.
Bób z makaronem i pieczarkami.
Gdy grzyby będą rumiane, dodajemy bób i przyprawy.
Bób z makaronem i pieczarkami.
Ugotowany bób należy obrać z twardej skóry.

Tagi:

makaron bób