jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bób z jajkiem sadzonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jajko sadzone przygotowujemy według upodobać rodziny. Ja lubię , gdy żółtko nie jest całkiem ścięte i rozlewa się :). Danie można także wzbogacić dodatkiem boczku. Wówczas bób dokładamy na pokrojoną w kostkę i zrumienioną wędlinę.

Bób z jajkiem sadzonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bób z jajkiem sadzonym

 

  • Składniki na 3 porcje:
  • Ok. 400-450 g bobu,
  • 3 jajka,
  • Mały pęczek koperku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Olej do smażenia,
  • Warzywko do smaku,
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Bób z jajkiem sadzonym
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy jest już miękki odcedzamy go i przelewamy delikatnie wodą (by nie parzył przy ściąganiu skórki). Z tak przygotowanego bobu ściągamy skórkę. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dokładamy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bób. Całość podgrzewamy do momentu ocieplenia bobu i doprawiamy do smaku. Między czasie na oddzielnej patelni przygotowujemy jajka sadzone. Jajka w trakcie smażenia posypujemy warzywkiem oraz posiekanym koperkiem. Przygotowany bób porcjujemy na talerze. Na wierzchu układamy jajko sadzone. Podajemy. 
Bób z jajkiem sadzonym
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
Bób z jajkiem sadzonym
Z ugotowanego, lekko przestudzonego bobu zdejmujemy skórkę
Bób z jajkiem sadzonym
Na zrumieniona cebule wrzucamy bób, koperek oraz czosnek
Bób z jajkiem sadzonym
Jajka smażmy na patelni. Posypujemy warzywkiem i koperkiem

Tagi:

jajko jajka bób