Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bób z cebulą i natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ugotowany i obrany z łupinek bób podsmażony na maśle z cebulką, z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Bób z cebulą i natką pietruszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bób z cebulą i natką pietruszki

 

  • 50 dkg bobu
  • sól do smaku
  • 1 duża cebula
  • 40 g masła
  • 2 szczypty cząbru
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Bób z cebulą i natką pietruszki
Bób ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości, odcedzić, ostudzić, obrać z łupinek. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na połowie masła, lekko posolić. Do cebuli dodać bób, czosnek i cząber. Wymieszać. Smażyć dalej razem, co chwilę mieszając, aż cebula zacznie się rumienić. Następnie patelnię z bobem i cebulą zdjąć z ognia. Dodać posiekaną natkę i resztę masła. Mieszać delikatnie, aż masło się roztopi i wszystko się połączy. Podzielić na porcje i podawać.
Bób z cebulą i natką pietruszki
Ugotowany przestudzony i obrany z łupinek bób.
Bób z cebulą i natką pietruszki
Pokrojona w piórka cebula zeszklona na połowie masła.
Bób z cebulą i natką pietruszki
Obrany bób dodany razem z przyprawami do cebuli.
Bób z cebulą i natką pietruszki
Reszta masła i posiekana natka dodane do bobu z cebulą.

Tagi:

bób cebula