Sposób przygotowania:
Boczek pieczony z suszonymi śliwkami i morelami
Połączyć wszystkie przyprawy. Mięso umyć, osuszyć , dokładnie natrzeć wymieszanymi przyprawami i naszpikować czosnkiem z połową moreli (delikatnie ponacinać mięso i w otwory i powkładać kawałki czosnku i moreli). Schować do lodówki na kilka godzin a najlepiej, aby tak przestało całą noc.
Śliwki i resztę moreli moczyć około 2 h. Boczek umieścić w formie, obłożyć owocami i zalać wodą, w której przebywały. Całość nie szczelnie przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez mniej więcej 2 godziny.
Przed końcem pieczenia zdjąć całkowicie folię, ponieważ wtedy mięsko ładnie się przyrumieni.
Śliwki i resztę moreli moczyć około 2 h. Boczek umieścić w formie, obłożyć owocami i zalać wodą, w której przebywały. Całość nie szczelnie przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez mniej więcej 2 godziny.
Przed końcem pieczenia zdjąć całkowicie folię, ponieważ wtedy mięsko ładnie się przyrumieni.