Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 779]

Boczek pieczony z suszonymi śliwkami i morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne mięso pieczone z nutą słodkości, której nadają suszone owoce. Co prawda kalorii ma mnóstwo, ale od czasu do czasu taki rarytas nie zaszkodzi.

Boczek pieczony z suszonymi śliwkami i morelami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek pieczony z suszonymi śliwkami i morelami

boczek

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony z suszonymi śliwkami i morelami
Połączyć wszystkie przyprawy. Mięso umyć, osuszyć , dokładnie natrzeć wymieszanymi przyprawami i naszpikować czosnkiem z połową moreli (delikatnie ponacinać mięso i w otwory i powkładać kawałki czosnku i moreli). Schować do lodówki na kilka godzin a najlepiej, aby tak przestało całą noc.

Śliwki i resztę moreli moczyć około 2 h. Boczek umieścić w formie, obłożyć owocami i zalać wodą, w której przebywały. Całość nie szczelnie przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez mniej więcej 2 godziny.

Przed końcem pieczenia zdjąć całkowicie folię, ponieważ wtedy mięsko ładnie się przyrumieni.
Boczek pieczon z suszonymi śliwkami i morelami