Sposób przygotowania:
Boczek pieczony z warzywami
Boczek nacieramy solą morską i pieprzem. Lekko smarujemy oliwą, żeby kolejne przyprawy dobrze się trzymały. Układamy w naczyniu, w którym będzie się marynował. Nacieramy mieszaniną wyciśniętego przez praskę czosnku i suszonego majeranku. Obkładamy ziarnami ziela angielskiego i listkami laurowymi. Zostawiamy do zamarynowania na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie przekładamy boczek do brytfanki. Obieramy ziemniaki, płuczemy je i obtaczamy w resztce marynaty. Marchew kroimy na grube kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy i wrzucamy do brytfanki z boczkiem. Podlewamy całość niewielką ilością wody. Zamykamy brytfankę i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie odkrywamy pieczeń i pieczemy kolejne pół godziny. Po upieczeniu podajemy na ciepło jako obiad z warzywami, a pozostałą część pieczeni chowamy do lodówki i wykorzystujemy na zimno do kanapek.