Boeuf stroganow

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

polecam Boeuf stroganow

Boeuf stroganow

Składniki:

Boeuf stroganow

 

  • 700 g polędwicy wołowej
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Boeuf stroganow
Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić na plasterki i następnie w słupki. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i zrumienić Do mięsa wlać bulion, śmietanę, dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć mąką na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie papryką w proszku. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kluskami. Do potrawy przed duszeniem można dodać 200 g obranych, pokrojonych na plasterki i obsmażonych na maśle pieczarek.