bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Boeuf Stroganow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo często gotuję tą zupę na różne uroczystości rodzinne święta. Jest ona bardzo smaczna i pożywna.

Boeuf Stroganow Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boeuf Stroganow

 

  • 1 kilogram mięsa wołowego

 

 

  • 2 marchewki

 

  • 1 pietruszka

 

  • 1 cebula

 

  • 3 litry rosołu wołowego

 

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

 

  • 1-2 łyżki musztardy

 

 

 

  • przyprawa uniwersalna w płynie

 

  • 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia zupy

 

 

  • 1 łyżka smalcu

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Boeuf Stroganow
Mięso kroimy w cienkie paski wzdłuż włókien i obsmażamy na patelni na oleju, mięso powinno mieć złoty kolor. Przekładamy do garnka i zalewamy rosołem. Gotujemy do miękkości mięsa.

Pieczarki kroimy w plastry i obsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w cienki plastry i obsmażamy osobno na oleju. Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie paski lub słupki.

Gdy mięso jest już miękkie to dodajemy, pieczarki, cebulę marchewkę, pietruszkę, koncentrat pomidorowy i musztardę.

Gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni roztapiamy smalec, wsypujemy słodką i ostrą paprykę i przesmażamy aż będzie miała ciemny, lecz nie przypalony kolor. Dodajemy do zupy.

Zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą, dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą pieprzem i przyprawą w płynie do smaku.
Boeuf Stroganow
Mięso wołowe kroimy w cienkie paski, przesmażmy.
Boeuf Stroganow
Cebulę obieramy, kroimy w paski, przesmażamy.
Boeuf Stroganow
Do wywaru dodajemy podsmażone mięso i wszystkie warzywa.
Boeuf Stroganow
Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy.