Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Boeuf Stroganow

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne i rozgrzewające danie zimowy obiad!

Boeuf Stroganow

Składniki:

Boeuf Stroganow

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • polędwica wołowa - 600 g

 

  • cebula - 3 szt

 

 

  • grzyby ( u mnie rydze ) - 50 g

 

  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • bulion warzywny - ok. 500 ml

Sposób przygotowania:

Boeuf Stroganow
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki ( w " prawdziwym " strogonowie kroi się w paski , natomiast my śmiało możemy pokroić w kostkę ). Obrane cebule kroimy w piórka. Oczyszczone grzyby jeśli są nieduże zostawiamy w całości , większe kroimy na pół. Paprykę kroimy w niewielkie paseczki. W dużym garnku z grubym dnem - u mnie tzw. " gęsiarka " rozgrzewamy tłuszcz , a następnie dodajemy posiekaną w piórka cebulkę i złocimy kilka minut. Dodajemy obtoczone w mące mięso ( rozdzielając kawałek po kawałku - jeśli włożymy naraz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość). Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby. Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie i paprykę - dokładnie mieszamy. Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30 - 40 minut ( czas duszenia zależy też od wielkości mięsa ) - mieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło. Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu. Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy. Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy. Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa. Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotowe! Smacznego!

Tagi:

grzyby