Sposób przygotowania:
Boeuf Stroganow
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki ( w " prawdziwym " strogonowie kroi się w paski , natomiast my śmiało możemy pokroić w kostkę ). Obrane cebule kroimy w piórka. Oczyszczone grzyby jeśli są nieduże zostawiamy w całości , większe kroimy na pół. Paprykę kroimy w niewielkie paseczki. W dużym garnku z grubym dnem - u mnie tzw. " gęsiarka " rozgrzewamy tłuszcz , a następnie dodajemy posiekaną w piórka cebulkę i złocimy kilka minut. Dodajemy obtoczone w mące mięso ( rozdzielając kawałek po kawałku - jeśli włożymy naraz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość). Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby. Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie i paprykę - dokładnie mieszamy. Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30 - 40 minut ( czas duszenia zależy też od wielkości mięsa ) - mieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło. Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu. Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy. Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy. Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa. Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotowe! Smacznego!
aneta2323