Sposób przygotowania:
Buef Stroganow 2
Na początek osuszamy i oczyszczamy z wszystkich błon i tłuszczu wołowinę. Następnie kroimy ją paski lub kosteczkę,a potem oprószamy mąką i pieprzem. Cebulę kroimy w półplasterki. Na mocno rozgrzany na patelni smalec wrzucamy mięsko i szybko obsmażamy je przez ok 4 minut z każdej strony na dużym ogniu, pamiętając aby cały czas mieszać. Przekładamy mięso do garnka , zalewamy bulionem zostawiając około 2-3 łyżki , przykrywamy ( w tym momencie można dodać listek laurowy i ziele angielskie do smaku aczkolwiek nie jest to konieczne). Zaczynamy duszenie. Cebulę szklimy na rozgrzanym maśle a kiedy nabierze szklistego koloru polewamy ją koncentratem pomidorowym, odlanym wcześniej bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i cukrem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez około 5 min po czym dorzucamy do duszącego się mięsiwa. Kiedy mięso będzie "dochodzić" ( wołowina dusi się kilka godzin) wlewamy wino ( aczkolwiek nie jest ono niezbędne) i pozwalamy aby alkohol wyparował. W oryginalnym przepisie, z którego korzystałam ( za Hanną Szymanderską) widnieje jeszcze pół szklanki rozkłóconej śmietany, którą należy dodać właśnie w tym momencie duszenia. U mnie w domu nie używa się śmietany więc w tym przepisie ani w żadnym innym go nie znajdziecie:) Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.