Sposób przygotowania:
Bombowy suflet czekoladowy z wybuchowym granatem
W rondelku zagotować mleko z cukrem waniliowym i dodać połamaną na kawałeczki czekoladę. Mieszać aż do jej rozpuszczenia. W drugim rondelku roztopić masło i mieszając wsypać przesianą mąkę. Gotować około 3 minut i cały czas mieszając dodać rozpuszczoną w mleku czekoladę. Zagotować, pogotować jeszcze chwilkę, ma powstać masa o konsystencji budyniu. Odstawić do wystudzenia. Żółtka oddzielić od białek. Do ostudzonej masy dodawać żółtka, jedno po drugim i starannie wymieszać. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać przesiane kakao. Ubite białka delikatnie połączyć z przygotowaną czekoladową masą. Masą napełnić 4 wysmarowane masłem kokilki do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec około 15 - 20 minut. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem i udekorowane granatem. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania