Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Suflet czekoladowy z melisą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybki w przygotowaniu i bardzo pyszny suflet czekoladowy z aromatycznym ziołowym nadzieniem. Idealny deser do porannej kawy.

Suflet czekoladowy z melisą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Suflet czekoladowy z melisą

 

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1/2 łyżki śmietany 30%
  • kilka gałązek świeżej melisy

 

Sposób przygotowania:

Suflet czekoladowy z melisą
Gorzką czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Do masy dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę. Miksujemy. Białą czekoladę razem ze śmietaną rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Chwilę studzimy. Do masy dodajemy posiekaną melisę. Mieszamy. Do wysmarowanych tłuszczem kokilek przekładamy połowę ciemnej masy czekoladowej. Na to nakładamy porcję masy białej z melisą oraz pozostałą ciemną masę. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut. Suflet podajemy na ciepło polany polewą czekoladową.
Suflet czekoladowy z melisą
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Do masy dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę. Miksujemy.
Suflet czekoladowy z melisą
Białą czekoladę razem ze śmietaną rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Chwilę studzimy. Do masy dodajemy posiekaną melisę. Mieszamy.
Suflet czekoladowy z melisą
Do wysmarowanych tłuszczem kokilek przekładamy połowę ciemnej masy czekoladowej. Na to nakładamy porcję masy białej z melisą oraz pozostałą ciemną masę. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut.