paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

"Borówki na chmurce" - kruche z pianką i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne sezonowe ciasto, rewelacyjnie kruchutkie, z waniliową budyniową pianką i słodkimi borówkami.

"Borówki na chmurce" - kruche z pianką i borówkami

Składniki:

"Borówki na chmurce" - kruche z pianką i borówkami

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła roślinnego
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Pianka budyniowa

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 op budyniu waniliowego bez cukru (op. 40g)
  • 1/4 szklanki oleju

ponadto

Sposób przygotowania:

"Borówki na chmurce" - kruche z pianką i borówkami
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Mieszamy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i żółtka. Składniki bardzo dokładnie siekamy nożem lub ugniatamy widelcem tak by powstała kruszonka.

2/3 ciasta wysypujemy na wyłożoną papierem blaszkę i lekko ugniatamy dłonią tworząc spód. Resztę kruszonki przesypujemy do miseczki i wstawiamy do lodówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy przez 20 minut - na złoty kolor.

W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy piankę budyniową.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dosypujemy cukry ciągle miksując. Następnie wsypujemy budynie i dalej mieszając wlewamy olej. Miksujemy chwilkę aż składniki dobrze się połączą. Na podpieczony spód wykładamy piankę i układamy na niej umyte borówki.

Wierzch ciasta posypujemy resztą kruszonki.

Ciasto pieczemy przez 35 min w 190 st C.