Sposób przygotowania:
"Borówki na chmurce" - kruche z pianką i borówkami
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Mieszamy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i żółtka. Składniki bardzo dokładnie siekamy nożem lub ugniatamy widelcem tak by powstała kruszonka.
2/3 ciasta wysypujemy na wyłożoną papierem blaszkę i lekko ugniatamy dłonią tworząc spód. Resztę kruszonki przesypujemy do miseczki i wstawiamy do lodówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy przez 20 minut - na złoty kolor.
W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy piankę budyniową.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dosypujemy cukry ciągle miksując. Następnie wsypujemy budynie i dalej mieszając wlewamy olej. Miksujemy chwilkę aż składniki dobrze się połączą. Na podpieczony spód wykładamy piankę i układamy na niej umyte borówki.
Wierzch ciasta posypujemy resztą kruszonki.
Ciasto pieczemy przez 35 min w 190 st C.
2/3 ciasta wysypujemy na wyłożoną papierem blaszkę i lekko ugniatamy dłonią tworząc spód. Resztę kruszonki przesypujemy do miseczki i wstawiamy do lodówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy przez 20 minut - na złoty kolor.
W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy piankę budyniową.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dosypujemy cukry ciągle miksując. Następnie wsypujemy budynie i dalej mieszając wlewamy olej. Miksujemy chwilkę aż składniki dobrze się połączą. Na podpieczony spód wykładamy piankę i układamy na niej umyte borówki.
Wierzch ciasta posypujemy resztą kruszonki.
Ciasto pieczemy przez 35 min w 190 st C.