Ciasto borówkowe to smaczny i puszysty deser, szczególnie latem, kiedy jest sezon na borówkę amerykańską. Placek przygotowuje się z mleka, jajek, mąki pszennej, cukru, oleju i proszku do pieczenia. Składniki miksuje się do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być gęste, aby utrzymało ciężar owoców. Masę przekłada się do formy nasmarowanej margaryną i na wierzchu układa owoce. Ciasto z borówkami amerykańskimi piecze się w piekarniku, aż będzie suche w środku. Można to sprawdzić drewnianym patyczkiem – jeśli nie będzie wilgotny, to znaczy że deser z borówkami jest gotowy. Ciasto przygotowuje się z kruszonką, kremem, galaretką, budyniem lub jogurtem. Ciasto jogurtowe z borówkami można zrobić bez tłuszczu. Do składników, zamiast oleju i masła, dodaje się jogurt naturalny. Placek po upieczeniu jest wilgotny i lekko kwaśny. Ciasto z borówkami i kruszonką będzie chrupiące z wierzchu a puszyste w środku. Kruszonkę przygotowuje się z masła, mąki pszennej i cukru pudru. Składniki po wyrobieniu na gładką masę chłodzi się w lodówce. Kruszonką posypuje się wierzch ciasta i piecze całość w piekarniku.

Ciasto ucierane z borówkami

Ciasto ucierane, czyli ciasto piaskowe, to szybki w przygotowaniu deser. Placek dobrze smakuje upieczony z owocami. Ciasto ucierane z borówkami przygotowuje się z mąki, cukru, masła, proszku do pieczenia, jajek oraz mleka. Robienie placka zaczyna się od zmiksowania masła z cukrem na puszystą masę. Po dodaniu pozostałych składników całość należy dokładnie wymieszać. Ciasto łączy się z borówkami, przelewa do formy, posypuje kruszonką i piecze w piekarniku.

Ciasto z borówkami i galaretką

Na wierzch ciasta borówkowego można wylać galaretkę. Smak borówki dobrze komponuje się z galaretką: wiśniową, truskawkową, jagodową, morelową i porzeczkową. Ciasto przygotowuje się według tradycyjnego przepisu. Po ostudzeniu ciasta, wylewa się na nie galaretkę. Deser będzie ładnie wyglądać, gdy na wierzch położy się świeże owoce.
Dżem z borówki amerykańskiej

Dżem z borówki amerykańskiej

Warto robić przetwory z borówki amerykańskiej na zimę, ponieważ te pyszne owoce zawierają dużo witaminy C. Dżem z borówki ma przepiękny, ciemnoniebieski kolor, dlatego jest doskonałym dodatkiem do biszkoptów, serników i tortów. Jest pysznym smarowidłem do pieczywa oraz farszem do naleśników. Borówki są bardzo słodkie, dlatego nie ma potrzeby dosładzania przygotowanego z nich dżemu. Zamiast cukru żelującego najlepiej dodać sok z cytryny. Dżem z borówki amerykańskiej i jabłek to znakomity dodatek do szarlotki.

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami amerykańskimi to smaczny i lekki deser z owocami. Nadzieniem na kruche ciasto może być np. budyń, czekolada, beza lub owoce – maliny, truskawki lub limonki. Tarta z borówkami i białą czekoladą to wyjątkowe połączenie słodkich smaków. Czekoladę roztapia się w rondlu, dodaje ser mascarpone i całość wylewa na kruche ciasto. Na wierzch masy układa się amerykańskie borówki. Owoce można ze sobą dowolnie mieszać i do borówek dodać np. maliny lub truskawki.

Muffinki z owocami

Muffinki z owocami

Muffinki z owocami stanowią lekką i pożywną przekąskę. Wypiek można podać podczas rodzinnych przyjęć, a także do poobiedniej kawy lub herbaty. Do surowego ciasta na muffinki najlepiej jest dodać świeże owoce, choć sprawdzą się również te z puszki, pieczone i mrożone. Ciastka można przygotować, między innymi, z truskawek, jagód, malin, borówek, brzoskwiń, bananów, jabłek, kiwi, gruszek i śliwek. Muffinki z owocami warto udekorować bitą śmietaną.

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami jest smaczne i szybkie w przyrządzeniu. Wypiek można posypać cukrem pudrem bądź wiórkami kokosowymi, a także polać roztopioną czekoladą, karmelem albo lukrem. Do ciasta najlepiej jest dodać świeże owoce, na przykład: jabłka, jagody, truskawki, borówki, gruszki, banany, maliny, porzeczki, agrest lub brzoskwinie. Wypiek świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto z owocami i galaretką dobrze jest udekorować bitą śmietaną.

Sernik z borówkami

Sernik z borówkami

Sernik z borówkami można zrobić na kruchym spodzie, biszkoptach albo herbatnikach. Ciasto doskonale komponuje się z lodami waniliowymi, bitą śmietaną oraz bakaliami. Masę serową przygotowuje się z twarogu, żółtek jaj, cukru, serka mascarpone i masła. Wszystkie składniki należy zmiksować i wylać na ciasto. Następnie wierzch wypieku dekoruje się borówkami, a całość piecze się przez około pół godziny. Sernik z borówkami można oblać roztopiona białą czekoladą.

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Ciasto z jagodami lub borówkami amerykańskimi jest najlepsze, gdy owoce są bardzo dojrzałe i słodkie. Ich delikatny kwaskowy posmak wspaniale orzeźwia. Warto przełamać go, dodając bezę lub masę budyniową. Sernik z borówkami jest wyśmienity na upalne popołudnie lub imieninowe przyjęcie. Warto pamiętać, by przed dodaniem owoców do deseru oczyścić je ze wszystkich gałązek, ogonków i listków.

Placek z borówkami

Placek z borówkami

Bogate w antyoksydanty i witaminy borówki amerykańskie są dostępne w sklepach przez cały rok i nadają się do mrożenia. Wśród placków z borówkami warto wyróżnić ciasta ucierane, z galaretką, z budyniem, z kruszonką, ciasta kruche, bez pieczenia lub wegańskie (bez jajek). Po zmiksowaniu owoce nadadzą warstwie placka głęboką, fioletową barwę. W całości doskonale sprawdzą się jako jedyna dekoracja ciasta, efektownie prezentująca się zwłaszcza na tle białego kremu, masy lub bitej śmietany.

Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami można przygotować w zaledwie pół godziny. Ciastka są miękkie, soczyste i pożywne. Na początku należy przygotować ciasto. Do miski wsypuje się mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a także wlewa jogurt naturalny, jajka i roztopione masło. Całość należy wymieszać lub zblendować, a następnie przełożyć do foremek i upiec. Gotowe muffinki z borówkami polewa się czekoladą, karmelem bądź lukrem. Można je również udekorować cukrem pudrem.

Tarta z owocami

Tarta z owocami

Tarty z owocami zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale pięknie udekorowane, cieszą również oko. Do przygotowania wypieku potrzebne jest świeże, krucze ciasto i ulubione owoce. Do tart nadają się zarówno maliny, jagody, jeżyny, truskawki, banany, gruszki, czereśnie, pomarańcze, mandarynki, jak i brzoskwinie. Krem do ciasta najlepiej przygotować z serka mascarpone. Tartę z owocami można przygotować w niecałą godzinę.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto z borówkami

Znaleźliśmy 140 przepisów w kategorii Ciasto z borówkami

Borówkowy torcik

Borówkowy torcik

-AGULINA- -AGULINA-

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: