Sposób przygotowania:
Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami1.
Przygotowałam jajka wiejskie, które w całości wbiłam do szklanej miski.
2.
Następnie dosypałam do jajek cukier trzcinowy ( można też dodać zwykły biały cukier ). Dokładnie zmiksowałam mikserem na jednolitą całość.
3.
Dalej wzięłam olej z pestek winogron, który wlałam do zmiksowanej masy.
4.
Ponownie wszystko dokładnie zmiksowałam mikserem na jednolitą całość.
5.
Przygotowałam teraz osobną miskę, do której wsypałam ciemne kakao oraz mąkę pszenną.
6.
Potem do mąki i kakao dosypałam cynamon oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam łyżką wszystkie suche składniki.
7.
Zaczęłam partiami dodawać suche składniki do składników mokrych. Za każdym dodaniem poszczególnej partii miksowałam mikserem.
8.
Gdy już dodałam całą zawartość miski z suchymi składnikami to bardzo dokładnie zmiksowałam ciasto mikserem.
9.
Teraz wzięłam jednego świeżego patisona. Najlepiej jeśli patison nie jest przerośnięty. Umyłam go, obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne.
10.
Osobiście patisona starłam na grubych oczkach, ale można też go zetrzeć na małych oczkach. Potem w rękach dokładnie odcisnęłam z nadmiaru soku, a następnie dodałam do dobrze zmiksowanego ciasta. Tym razem wszystko wymieszałam łyżka drewnianą.
11.
Do dobrze wymieszanego ciasta patisonowego dodałam zielone rodzynki ( można też dodać zwykłe rodzynki lub też inne bakalie ). Znowu wymieszałam łyżką drewnianą.
12.
Teraz wzięłam białą czekoladę, którą pokroiłam nożem na mniejsze kawałki i dodałam do ciasta. Ponownie wymieszałam łyżką drewnianą.
13.
Wzięłam małą tortownicę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Przelałam zawartość ciasta do tortownicy. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i wstawiłam ciasto do upieczenia na 50 minut. Po upieczeniu najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe.
14.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem, a następnie pokroić na kawałki. Smacznego !