Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To moje eksperymentalne ciasto. Pierwszy raz piekłam ciasto z dodatkiem patisona. Nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku, a ciasto wyszło bardzo dobre.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

Składniki:

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

Składniki:

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

1.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami
Wbiicie do szklanej miskii całych jajek wiejskich

Przygotowałam jajka wiejskie, które w całości wbiłam do szklanej miski.

2.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami
Dosypanie do jajek cukru trzcinowego i zmiksowanie

Następnie dosypałam do jajek cukier trzcinowy ( można też dodać zwykły biały cukier ). Dokładnie zmiksowałam mikserem na jednolitą całość.

3.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami
Wlanie oleju do zmiksowanej masy

Dalej wzięłam olej z pestek winogron, który wlałam do zmiksowanej masy.

4.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

Ponownie wszystko dokładnie zmiksowałam mikserem na jednolitą całość.

5.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

Przygotowałam teraz osobną miskę, do której wsypałam ciemne kakao oraz mąkę pszenną.

6.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

Potem do mąki i kakao dosypałam cynamon oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam łyżką wszystkie suche składniki.

7.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

Zaczęłam partiami dodawać suche składniki do składników mokrych. Za każdym dodaniem poszczególnej partii miksowałam mikserem.

8.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

Gdy już dodałam całą zawartość miski z suchymi składnikami to bardzo dokładnie zmiksowałam ciasto mikserem.

9.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

Teraz wzięłam jednego świeżego patisona. Najlepiej jeśli patison nie jest przerośnięty. Umyłam go, obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne.

10.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

Osobiście patisona starłam na grubych oczkach, ale można też go zetrzeć na małych oczkach. Potem w rękach dokładnie odcisnęłam z nadmiaru soku, a następnie dodałam do dobrze zmiksowanego ciasta. Tym razem wszystko wymieszałam łyżka drewnianą.

11.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

Do dobrze wymieszanego ciasta patisonowego dodałam zielone rodzynki ( można też dodać zwykłe rodzynki lub też inne bakalie ). Znowu wymieszałam łyżką drewnianą.

12.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

Teraz wzięłam białą czekoladę, którą pokroiłam nożem na mniejsze kawałki i dodałam do ciasta. Ponownie wymieszałam łyżką drewnianą.

13.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

Wzięłam małą tortownicę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Przelałam zawartość ciasta do tortownicy. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i wstawiłam ciasto do upieczenia na 50 minut. Po upieczeniu najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe.

14.

Patisonowe ciasto z czekoladą i rodzynkami

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem, a następnie pokroić na kawałki. Smacznego !


Tagi:

ciasta