lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Marchewkowy tort

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto wyszło inne niż wszystkie. Podałam je jako tort, znajomi i rodzina byli zachwyceni. Zaskoczyło ich połączenie, a marchew w cieście to dopiero furora.

Marchewkowy tort Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Marchewkowy tort

Składniki :

  • marchewka starta 2 szklanki
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • szklanka ksylitolu lub cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • jajka 4 szt
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała łyżeczka cukru waniliowego
  • cynamon 1 łyżeczka

Dodatkowo

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru( zmielony ksylitol)
  • 600 ml śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

Marchewkowy tort

Krok 1

Jaka wbiłam do misy o temperaturze pokojowej, dodałam ksylitol ( jak nie macie to może być cukier). Zmiksowałam na puszystą masę.

Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, nad ubitymi jajami, dodałam cynamon. Startą marchew dodajemy do ciasta.

Zamieszałam łopatką i dodałam olej i żurawinę.

Krok 2

Ciasto przełożyłam do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około godziny w 170 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam blat na połowę.

Ubiłam śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Dodałam serek mascarpone i dokładnie wymieszałam.

Przełożyłam środek ciasta kremem, wierzch i boki. Udekorowałam przy pomocy rękawa cukierniczego.

Krok 3

Orzeszki włożyłam do woreczka i tłuczkiem je roztłukłam, podprażyłam je na patelni i kiedy ostygły posypałam na wierzchu tort.

Marchewkowy tort
Wbiłam jaja do misy ,wcześniej je wyjęłam z lodówki by miały temp pokojową.
Marchewkowy tort
Wsypałam odmierzony ksylitol, jeśli nie macie może być cukier.
Marchewkowy tort
Dodajemy mąkę i resztę składników sypkich.
Marchewkowy tort
Na końcu dodajemy olej żurawinę i marchew, mieszamy łopatką.
Marchewkowy tort
Przekładamy ciacho marchewkowe do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego pieca.
Marchewkowy tort
Upieczony i ostudzony marchewkowiec kroimy w poprzek i przekładamy kremem
Marchewkowy tort
Dekorujemy pomagając sobie rękawem cukierniczym .

Tagi:

ciasto tort