Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Borówkowa kraina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz szybkiego deseru do kawy, idealnego na upalne dni, to świetnie trafiłeś. Ciasto bez pieczenia zrobisz w kilka chwil, borówki, śmietana, którą można zastąpić jogurtami to główne składniki tego niezwykłego ciasta.

Borówkowa kraina Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Borówkowa kraina

 

Sposób przygotowania:

Borówkowa kraina

I

Borówkowa Kraina
Przygotowanie galaretek, rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.

1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, jedną żółtą w ¾ szk. wody a dwie pozostałe w dwóch szk. wody.

II

Borówkowa Kraina
Przygotowanie masy śmietanowo borówkowej

2. Śmietany ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem. Po ubiciu dzielimy na dwie połowy.

III

Borówkowa Kraina
belndujemy borówki i łączymy z masą śmietanową

3. Borówki myjemy i jedną połowę blendujemy, następnie łączymy z jedną połową masy śmietanowej i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując.

IV

Borówkowa Kraina
przygotowanie masy

4. Do drugiej połowy masy śmietanowej wlewamy rozpuszczona w ¾ szk. wody galaretkę żółtą.

V

Borówkowa Kraina

5. Na dnie formy układamy podłużne biszkopty.

6. Na ciastka wylewamy masę z borówkami i układamy borówki.

VI

Borówkowa Kraina
przygotowanie masy

7. Następna warstwa to masa śmietanowa z galaretką i ponownie układamy borówki.

VII

Borówkowa Kraina

8. Na koniec zalewamy galaretką.

9. Ciasto chłodzimy 2 godziny w lodówce.

10. Smacznego.