Sposób przygotowania:
Smaczna, łatwa drożdżówka truskawkowa z kruszonką
Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, cukier wanilinowy, suche drożdże i wymieszać, masło stopić i wlać do masła zimne mleko, wlać do miski, dodać żółtka i mikserem spiralami wyrabiać z 7 minut, misję nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Dwie silikonowe keksówki 22 cm (z miękkimi owocami lepiej upiec w mniejszych formach niż w dużej z obawy o zakalec), wyrośnięte ciasto wyrobić parę razy łyżką i dodać do foremek.
Truskawki opłukane osuszyć na durszlaku, usunąć szypułki i kłaść na wierzch ciasta.
Miękkie masło, cukier, krupczatkę palcami wyrobić na kruszonkę, posypać truskawki
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach dobrze wystudzić.
Z foremek ciasta wyjąć na talerz, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Dwie silikonowe keksówki 22 cm (z miękkimi owocami lepiej upiec w mniejszych formach niż w dużej z obawy o zakalec), wyrośnięte ciasto wyrobić parę razy łyżką i dodać do foremek.
Truskawki opłukane osuszyć na durszlaku, usunąć szypułki i kłaść na wierzch ciasta.
Miękkie masło, cukier, krupczatkę palcami wyrobić na kruszonkę, posypać truskawki
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach dobrze wystudzić.
Z foremek ciasta wyjąć na talerz, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
biedroneczki
mocsłodkości
ziutula
Dziękuję...
lukrowanepierniczki