ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 682]

Drożdżówka śliwkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, puszysta, aromatyczna drożdżówka ze śliwkami i cynamonem. Idealne ciasto na każdą okazję.

Drożdżówka śliwkowa Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Drożdżówka śliwkowa

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka śliwkowa
Do misy robota pokruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier, sól, żółtka i jajko, wlać stopione masło i letnie mleko. Hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut. Pod koniec wlać sok z cytryny i parę razy wyrobić ciasto.

Ciasto posypać mąką, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, do formy dać ciasto. Na wierzch ciasta gęsto poukładać połówki śliwek, posypać cynamonem.



Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto wystudzić w formie.



Przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Drożdżówka śliwkowa
Wszystkie składniki w tym drożdże wyrabiamy od razu.
Drożdżówka śliwkowa
Ciasto ma wyrastać w miejscu bez przeciągów.
Drożdżówka śliwkowa
Połówki śliwek układać gęsto skórką do dołu.
Drożdżówka śliwkowa
Drożdżówka śliwkowa
Ciasto po wystudzeniu w formie posypac pudrem cukrem prze podaniem.
Drożdżówka śliwkowa
Drożdżówka śliwkowa