Sposób przygotowania:
Drożdżówka śliwkowa
Do misy robota pokruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier, sól, żółtka i jajko, wlać stopione masło i letnie mleko. Hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut. Pod koniec wlać sok z cytryny i parę razy wyrobić ciasto.
Ciasto posypać mąką, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, do formy dać ciasto. Na wierzch ciasta gęsto poukładać połówki śliwek, posypać cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto wystudzić w formie.
Przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Ciasto posypać mąką, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, do formy dać ciasto. Na wierzch ciasta gęsto poukładać połówki śliwek, posypać cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto wystudzić w formie.
Przed podaniem posypać pudrem cukrem.
lukrowanepierniczki
ziutula
skuter5
ziutula
Dziękuję...
Czekoladka 2