jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Borówkowy keks na białkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Byłam akurat w posiadaniu białek. Dodatkowo borówki ładnie obrodziły, więc postanowiłam upiec ciasto z borówkami.

Borówkowy keks na białkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Borówkowy keks na białkach

 

  • Blaszka keksowa
  • Składniki:
  • 1 szklanka białek,
  • 2 szklanki cukru kryształu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 szklanki mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • Ok. 300 g borówek,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Borówkowy keks na białkach
Borówki myjemy i osuszamy. Tłuszcz przekładamy do garnuszka, rozpuszczamy i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy porcjami wymieszane sypkie składniki oraz margarynę. Do tak przygotowanego ciasta wsypujemy świeże borówki. Delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do foremki keksowej . Keks pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony studzimy, wyjmujemy z formy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Borówkowy keks na białkach
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli
Borówkowy keks na białkach
Do piany z cukrem dodajemy sypkie skłaniki oraz tłuszcz
Borówkowy keks na białkach
Do gotowego ciasta dodajemy borówki. Delikatnie mieszamy
Borówkowy keks na białkach
Ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy

Tagi:

keks ciasto